låta hästen slappna av
jag spinner vidare lite på temat avslappning. Generellt så tror jag att vi islandsryttare är lite sämre på att låta hästen skritta och slappna av än vad man gör i andra discipliner. Islandshästridning bygger ju mycket på fart och fläkt, att hästen ska bjuda framåt villigt och energiskt. Dessutom så rider vi pass och tölt, två gångarter som bygger på att viss spänning finns i hästens kropp för att den ska kunna utföra dem. Det är vanligt att man i sin iver att få hästen att gå i form även driver på väldigt mycket framåt för att sen bromsa upp allt man fått med handen, så att hästen kröker fint på nacken (knäpper av).
Jag skrev i mitt förra inlägg om varför jag gärna promenerar med hästen sista biten hem. När jag gör detta så är det inte bara sombelöning, jag vill även att det ska vara någon form av träning. Det finns många sätt att leda en häst på. När jag började med islandshästar fick jag lära mig att man skulle leda dem med långt grimskaft (tygel) och låta hästen gå bakom sig. Den fick absolut inte gå förbi - den skulle "följa" den som ledde. OK, det lät ju logiskt så jag ändrade mitt sätt att leda. jag hade ju lärt mig leda häst på ridskolan, och där var det viktigt att alltid gå vid bogen på hästens vänstra sida och hålla handen precis under hakan på hästen, med ett pekfinger mellan tyglarna. Varför, fick man i vanlig ordning inte veta utan det bara var så. Så här i efterhand kan jag förstå varför man skulle göra så - när man leder hästen på det sättet så håller man hästens hals rak (hjälper den att rakrikta sig), man ser till att den håller samma takt som den som leder den, man ser till att det är säkert att leda den (den kan inte bitas, du ser om den tänker springa iväg, det är svårt för den att trampas) plus att på en ridskola måste man ha rutiner. Det handlar också om säkerhet att man alltid gör på samma sätt så att hästen blir van.
När man tränar hästar fungerar det inte riktigt på samma sätt. Numera vill jag att hästen ska kunna gå var som helst i förhållande till mig. Om jag ber den gå före mig ska den göra det (då går jag vid bakdelen eller t o m bakom) - detta tränar hästens självförtroende och även vår relation och ledarskap. Ibland vill jag gå vid bogen och träna den på att gå medvetet och med rak hals. Men då gör jag det från båda sidor så den vänjer sig från båda hållen. Och ibland vill jag ha den snett bakom mig, här handlar det dels om dominans, t ex en unghäst som jag vill lära att inte springa förbi mig, eller att det helt enkelt är praktiskt att kunna ha hästen bakom sig om man nån gång kommer att leda flera hästar samtidigt (säkert en av anledningarna till att just islandshästar lär sig bli ledda på det sättet, man har ju alltid flera stycken med sig till o från hagen, hahaha ;))
Men tillbaka till avslappningen efter ridpasset. På min lilla sträcka där jag leder hästen så brukar jag använda de olika led-teknikerna. Har du nosgrimma på hästen så är detta tillfället då du definitivt ska knäppa upp den. VIll hästen gäspa och sträcka ut sig ska den få göra det! då släpper spänningarna. testa gärna efter ett ridpass och se om din häst sträcker på sig och gäspar! eller vill den gå runt och kolla på annat?
på filmen ser ni Elgur på avslutningen av dagens ridpass. Det märks att han behöver detta och gillar det, han är en gäspande spårhäst!
Kommentarer
Arkiv
Länkar
Senaste kommentarer
-
eva » låta hästen slappna av: ”ja visst är islandshästar underbara :) kul att du gillar sidan. Håll utkik, snar..”
-
Natalja » låta hästen slappna av: ”Hej. Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack..”
Senate inlägg
Etikettmoln
lektioner föl, dimma, snörp, stella, stall leca form, bärande rygg ekologiskt butiken ridlektioner mental träning innertygel yttertygel stresshantering socker sits ridkläder lösgjordhet, hästens form, balans inlärning vikthjälper skritt sadel ridbarhet lösgjord stress ryttarträning hästträning allmänt framåtbjudning mental träning, fokus ridträning, ridlära, ryttarträning bålträning, ridträning, stabilitet, balans fokus förändring löpträning nyheter balans cushings fokus, instruktör, sanningar fång halsrem löpträning, bålträning, ridträning, stabilitet, ba priser ryttarträning, styrketräning, ridmuskler skoning, böcker, hovar stigläder svänga övningar
Jag har för inte så länge sen fått bekanta mig med en trevlig islandsvalack. Har ingen tidigare erfarenhet av rasen och har redan upptäckt många olikheter från det jag är van vid.
Då hittade jag din sida och din erfarenhet och tankar har hjälp mig jättemycket.
Han var endast insutten när jag fick hem honom så försöker jag rida in honom på bästa sätt.