2014

Hoppas julen varit bra för alla er därute. Själv har jag haft en riktig familjejul, många julklappar blev det och vi gnodde och fejade här hemma som aldrig förr. Skönt att få gjort sånt där som man aldrig annars gör, typ damma ovanpå skåpen i köket....

Snart är det 2015. Jag hoppas att 2015 ska bli ett fridfullt år med mycket tid till min dotter, min häst och mina elever! I början av Januari ska jag åka på ett seminarium på Strömsholm med Mette Manseth, detta ser jag verkligen fram emot, då jag tycker hon är en riktig förebild i ridningen! Hoppas få med mig många matnyttiga tankar som jag kan dela med er efter det.

Sen har jag ytterligare vidareutbildningar på gång....i vilken ordning vet jag inte än, men tredje veckan i januari ska ägnas åt hästar och att plugga på lite nya hästkunskaper. Skönt med lite långledigt!!

Läs hela inlägget »

Varför är det så svårt att få hästen att hålla lagom hull? Förra vintern gick Elgur ner sig rejält, och blev alldeles för tanig. Nu efter fyra veckors vila, och gottande med fri tillgång, så liknar han mest en sorts barbapappa, fast svart :) Eftersom Elgur alltid varit låg i rang så var jag lite orolig att han skulle få problem med hullet nu när all mat är på ett ställe men det behöver jag visst inte oroa mig för.

Han är fortfarande försiktig i flocken såklart, men han har nästlat in sig hos hingsten i hagen som tydligen tycker att Elgur oxå ska få äta. Förresten, kanske inte skrivit det tidigare, men från första oktober så flyttade jag och Elgur till Ingelstad Islandshästar. Jag ville att Elgur skulle få gå i en ordentlig flock med många hästar, han mår helt klart bäst av det. När bara han och Räkan gick tillsammans i somras blev de rätt jobbiga. Nåja, snart har Elgur vilat klart, så då ska det bli ordning på torpet igen, med motion och jobb - dags att bygga muskler :)

Läs hela inlägget »

Oj vad tiden går! Inser att jag skriver alltför sällan här, det ska det bli ändring på.

I början av oktober åkte jag och Elgur till Lotta Wallin i Skåne för att gå på kurs för bästa Eyjolfur Isolfsson. Kursen var en tredagars med privatlektioner, och som vanligt otroligt givande. Fick med mig några bra övningar hem som jag tränade med Elgur innan det var dags för hans vintervila. (övnignar som säkert kommer att återkomma här och var på mina lektioner :) Elgur ska vila ca 4 veckor till har jag tänkt, då har han nästan vilat två månader. Eftersom han bara är fem år så känns det schysst att han får en ordentlig vila. Känns som att jag också behöver vila - åkte på en två veckors dunderförkylning som fortfarande hänger med som en liten accessoir så fort man anstränger sig minsta lilla. Så någon träning har det inte blivit, tyvärr.

Snart kommer det lite nyheter här på sidan förhoppningsvis! håll utkik. Nya övningar är också planerade och de kommer att läggas upp som en liten julklapp, lagom till jul :)

Ta hand om er i vintermörkret!
 

Läs hela inlägget »

Nu finns det möjlighet att boka in ridlektioner för hösten, jag kan nu ta emot några fler elever

Läs hela inlägget »

Kraftloppet är nu avklarat, jag sprang mina 5 km (som enligt löp-appen  var 5,12) på 28:55, ett snitt på 5:38 min per kilometer.  Helt OK, och gav mig sporrning att kanske anmäla mig till ytterligare ett lopp innan vintern är här :)

I fredags passade jag på att köra ett markövningspass med Elgur. Det är så härligt att se hur kommunikationen med hästen stärks av markövningarna på bara nån halvtimme. Jag tränade på att skicka iväg honom över olika hinder: pressenning, mellan vattendunkar och över ett litet hinder. Det är så fantastiskt att se hur han övervinner sin egen rädsla och hur nöjd han blir när han stärker sitt självförtroende. Förhoppningsvis kan jag snart fota övningen och lägga upp den här!

Läs hela inlägget »

På lördag är det dags för Kraftloppet, ett 72 km långt laglopp i Finspångsskogarna. 5 år sen jag var med sist så det ska bli jättekul att springa igen! Min sträcka är 5 km, inte så långt, men jag har förberett mig långsamt och metodiskt sen i April och lyckats hålla mig både infektionsfri och skadefri.

Löpning är ett bra komplement till ridning tycker jag då det är starkt konditionsförbättrande samt stärker mage, ben och rumpa.

Att ha en bra grundkondition är bra i alla sammanhang, löpning kan tillsammans med rätt kost hjälpa till att sänka kolesterolvärden, blodsocker och ge ett starkare immunförsvar. Vad som är en bra kost kan man diskutera. Jag under det senaste året plockat bort allt med uppenbart socker (godis, läsk, bullar, kakor - you name it!), därefter rök allt mjukt bröd (äter bara knäckebröd, gjort på råg), sen pasta, ris, couscous. Visst, i nödfall kan det väl slinka ned lite ris, men helst inte. Istället har jag fyllt på med massor av olika grönsaker, och naturligt fett. Detta har i alla fall medfört en god sak för mig, nämligen att min eftermiddags "paltkoma" som ofta resulterade i ett onödigt godisintag har försvunnit! Det om något är en hälsovinst :)

Om du är intresserad av hur du kommer igång med din löpning kan du kika på mitt nybörjarprogram, som verkligen är ett nybörjarprogram. Det kanske verkar löjligt lätt när du tittar på det, men det är för att verkligen vara säker på att inte dra på sig skador. Framförallt om du aldrig har sprungit eller om du som jag har kommit upp en bit i åren och det var länge sen du tränade. Människokroppen liksom hästen behöver tid för att byggas upp, och konditionen blir oftast bättre snabbare än vad leder, senor, ligament och muskler hinner med. Kom igång -löpningen finner du här


 

Läs hela inlägget »

Nu finns det ett par nya videoklipp under ridövningar!
 

Läs hela inlägget »

Nån mer som upplever att vi har ett knott-år? har nog aldrig sett så mycket knott som jag gjort de senaste kvällarna i hagen. Sjukt mycket, min stackars svarta häst var nästan grå :( Täcke på eller inte, det är frågan. Elgur har en förmåga att ta sönder täcken, så det känns lite kymigt att lägga på flugtäcke eftersom jag tror han ska trassla in sig. Det gjorde han fyra gånger i vintras. Den femte gången tog han av sig täcket! Hur kan en häst knäppa upp fyra spännen och ta av sig täcket?? efter det var det slut med täcke. Så det känns inte som nån superidé med flugtäcke.

Ultra Shield är ett effektivt medel mot knott och flugor, men när man läser på varningstexten skulle man helst ta på sig gasmask och skyddskläder. Hur bra är det då  mot häst och natur kan man undra....nåja, nödlösning. Däremellan får det bli effol och massor av tjärsalva under maggen!

Läs hela inlägget »

Nu finns det en ny övning under ridövningar. träning av trav medelst one-rein stop. En utmärkt övning för lydnad och kontroll av tempo och gångart.

Läs hela inlägget »

Eftersom Elgur varit igång sen jul så tyckte jag han behövde en liten vila. Så nu har han stått dryga tre veckor. Längtar efter att komma igång igen, men samtidigt har jag hunnit rida lite gamla bekantskaper istället! Svalur, Ari och Räkan har fått stå ut med mig igen!

Läs hela inlägget »
Lite fyrtakt, men va gör väl det, tycker bilden är fin ändå! Lite fyrtakt, men va gör väl det, tycker bilden är fin ändå!

Skönt att ljuset har kommit åter, för mig som rider på kvällen innebär det lite säkrare uteritter utan att vara beroende av pannlampan!
I helgen fick jag hjälp att fota lite, tack snälla Cissi! så nu finns en ny övning under ridövningar (fast vid närmare eftertanke hade den nog hamnat bättre under markövingar :S) Fler övningar är på gång, så snart jag sorterat mina foton bättre.

Läs hela inlägget »
Elgur gillar dock mest gallopp... Elgur gillar dock mest gallopp...

I lördags hade vi besök på Bondesätter av Frida Källgren www.akademiskridkonst.se som undervisar i akademisk ridkonst. Jag och Elgur red ett pass på 30 minuter. Jag inte tränat för någon akademisk tränare tidigare, men fann att mycket av det vi gjorde är sådant som jag tränat på med bl a Eyjolfur och Helena Åberg, och saker som egentligen är självklart att arbeta med om man vill ha en hållbar, välbalanserad häst som är lydig för små hjälper. Att rida hästen på lång tygel, få den att söka framåt, nedåt, med en bärande överlinje, där hästen tänker "lång och låg" med "lagom" energi framåt är en avslappnande övning och ger ett bra kvitto på var man har sin häst. Speciellt om man rider en femgångshäst i pass, så är detta ett absolut måste efter en passläggning, att erbjuda hästen avslappning genom att bli lång och låg.
Vi arbetade i skritt på volten med Elgur och det är tydligt att han är oliksidig och det har han varit sen han blev inriden. Mer eller mindre alla hästar har en stark och en svag sida, så det är i o f s inget konstigt. Dock så gäller det ju att försöka få hästen så liksidig som möjligt, vilket inte alltid är så lätt. Några tips kan vara att rida lite mer i det svåra varvet, fatta lite mer av den galopp som är svårare och framför allt vara extra noggrann med att känna efter vad hästen gör med sin bog. Ofta lurar man sig själv för att hästen känns så mjuk och rund i ena varvet, när det som i själva verket händer är att hästen kollapsar i sidan och skjuter ut bogen.....
Efter mitt eget ridpass undervisade jag själv nio stycken elever. Eftersom jag kände mig inspirerad av den akademiska lektionen så blev det en del lång tygel även på mina lektioner. Och en hel del "bettövningar". Fantastiskt vad så lite kan göra så mycket, samtliga hästar gick kanonfint och det är en glädje och förmån att ha så seriösa och duktiga elever! Jag ska lägga ut en beskrivning av bettövningarna snart, med bild och förklaring. Om man nu ska stoppa in nåt i hästens mun så är det ju en fördel om hästen förstår vad man vill med det :)

Läs hela inlägget »

Den gångna helgen var jag på Dyggurs takt & gångartskurs. Kursen är obligatorisk om man ska utbilda sig till domare inom islandshästsporten, något som jag egentligen inte funderat på men kursen gav mersmak. Det blev mycket intressanta diskussioner och en genomgång av hur man ska tolka den nya domarhandledningen.
Bedömningen innehåller numera "brandväggar" som gör att man t ex inte kan få en hög poäng om ekipaget som helhet har brister inom något område, något som tidigare var möjligt. Tidigare bedömdes takt, tempo, aktion, form och till sist ryttarens inverkningar. Med den nya handledningen så bedöms allt lika, d v s det är lika illa om man rider med dålig kontakt med hästen som att ha taktproblem.
Detta är en positiv utveckling av sporten enligt mig, då det förhoppningsvis kommer att premiera fler välridna hästar snarare än hästar som "bara" är flotta.
Förhoppningsvis kommer kursen även att hjälpa mig att ge bättre tips och råd till de elever som vill komma ut på tävlingsbanan!

Läs hela inlägget »

Äntligen vinter så våra hästar slipper kliva runt i lera! Även om snö och kallt har sina nackdelar med kalla fingrar, behov av täcken, och snöklamp i hovarna så är det ändå så fantastiskt mycket bättre än lervälling.

Jag ska börja skriva lite oftare här igen nu, och snart kommer det lite nya övningar under övningssidan. Håll utkik!

Läs hela inlägget »
Etiketter: allmänt

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna