2015 > 03

Fokus är ryttarens bästa vän. Stress är ryttarens värsta fiende.

Verkligheten för många idag är ett konstant stresspåslag. Det är så mycket som ska hinnas med: jobba och göra karriär, hämta barnen, vara en bra förälder, fixa med hem och hus, vara uppkopplad på sociala medier, man ska träna och sköta sin hälsa, hinna träffa vänner, och samtidigt vara en kärleksfull partner.

Jag gratulerar dock oss som håller på med hästar, eftersom det är dokumenterat att umgänget med djur har en positiv inverkan på en människas stressnivå. Häst och människas energier och hjärtslag vibrerar osynligt och omärkligt tillsammans och hästens lugna hjärtslag när du ryktar den kan föras över till dig, samtidigt som andningen går ner när du känner kärleken till din häst.
Men vad händer om vi tar med alla problem till stallet, och vår stress? Jag vet, för jag har gjort det alltför ofta. Trots att jag vet att det är dömt att bli ett dåligt träningspass om jag har en tidspress eller känner mig ur balans. Det som händer är att du inte är mottaglig för hästens lugn, utan istället för över din stress till hästen. Om du inte är fokuserad på din uppgift och är närvarande med din häst, så kommer du få resultat i linje med det också.
Det är extra tydligt med en häst som Elgur, som är nästan en överkänslig individ. För honom blir mina ryckiga, snabba stressrörelser ett hot som han helst vill slippa, han vill inte vara i stallet utan helst komma ut i flocken. Till exempel om jag börjar prata med en stallkompis, då börjar Elgur direkt att fundera på hur han kan komma därifrån. Om jag däremot lägger mitt fokus helt på honom, andas lugnt, ger honom utrymme att vara och är uppmärksam på vad han gör, hur hans kropp beter sig - ja då står han lugnt, stilla och njuter av att bli borstad, skodd, kliad...
Upplever du att din häst är stressig, bråkig, inte lyssnar? Rannsaka dig själv. Är du stressig? Du kanske inte lyssnar på hästen? Fokus börjar redan när du hämtar hästen i hagen. tar du dig tiden att prata lite med hästen, klia den bakom örat och känna in hur den mår innan du tar på grimman? Ger du akt på hur den följer dig, stannar och väntar på dig när du öppnar och stänger grinden? Eller kastar du dig över den, för det är lite bråttom, öppnar grinden och låter hästen dra i grimskaftet, slänga ner nosen och börja beta, eller försöka gå iväg?
Att försöka bli en god ledare för hästen, i allt du gör med den innebär att du måste ha fokus på det du gör. Att hålla på med annat och behandla din vän som en sak är respektlöst. Ändå gör vi det alla, nästan hela tiden. Ge hästen en present idag genom att vara med den, stanna upp och fundera på hur du beter dig mot den. Jag lovar dig att du kommer få ett annat resultat än du brukar, om du är fullt närvarande och släpper dina krav för en stund.
Om du läst om mina huvudprinciper vid ridning så vet du att fjärde komponenten är tydliga avsikter.Dessa tydliga avsikter gäller inte bara uppsuttet, utan även i allt annat arbete med hästen. Det handlar om att du måste bli tydlig och förståelig för hästen.
En bra mental övning innan du ska rida din häst är att fundera på vad du vill uppnå med ridpasset. Vill du bara ha en skön stund i skogen? fundera på vad en skön stund i skogen då innebär. Hur ser det ut? Hur rör sig hästen? Vad gör den och vad gör du? Har du upplevt en sån ridtur, tänk då på hur det kändes, i kroppen och knoppen och vad som gjorde den så bra. Visualisera sedan någon minut att denna ridtur blir likadan, innan du sitter upp. Samma sak om du tänkt träna trav, galopp eller nåt annat. Tänk dig in i den bästa av situationer innan du sitter upp och se framför dig hur du och hästen agerar.
Jag kommer lägga upp lite fler mentala övningar under "ryttarträning". Testa dem gärna och känn skillnaden!
 

Läs hela inlägget »

Både häst och ryttare mår bra av att jobba med magmusklerna. Ryttaren behöver magmuskler för att få en bra sits, för att bli stabil i bålen, för att få en bra sits och hållning på hästen. Hästen behöver magmuskler för att kunna lyfta sin rygg. När hästen jobbar med ryggen så jobbar den egentligen ännu mer med magen. När man ser en häst jobba rätt med sin kropp, med lång överlinje och bärighet, notera då hur magen ser ut också. Ofta är magen liksom "uppdragen". Och en häst som jobbas rätt stärker sina magmuskler och blir mindre bukig.
Här är två bra sätt att stärka magmusklerna.
Ryttare - gör "plankan" 2 x 1 min per dag
Hästen - skritta mycket! Skritt är en alldeles för bortglömd gångart. Att skritta långt, och låta hästen variera i formen från kortare mer samlad, till lång och låg är väldigt stärkande.(men inte slarvskritta, utan att skritta och kräva lite arbete).
Det kommer att komma lite olika skrittövningar med fokus på magmusklerna snart. Håll utkik!

Läs hela inlägget »

Förra helgen var Eyjolfur på besök hos Ingelstad islandshästar, och som vanligt tyckte jag att det var en givande kurs. Elgur skötte sig exemplariskt, (förutom att han valde att rulla sig i blålera tre gånger tills han mest liknade en flodhäst!) jag var stolt över min svarta springare, som kändes mjuk som smör i mina händer när vi töltade runt. Ett golden moment verkligen! Även fuxen Glódis skötte sig fint, med tanke på sin ringa ålder och första gången i ett ridhus.

Nu finns ytterligare ett filmklipp under markövningarna, en liten film med skänkelvikning utmed staketet. Se den här

Läs hela inlägget »

Nyhetsarkiv

Senaste nyheterna